Ved hjælp af en scanner kunne børnene se de ufødte grise i moders mave.

Fra Hoven Friskole og Børnehus har vi modtaget:

”Hvor lang tid tror I, at en so er gravid?” blev nogle SFO børn spurgt, da de var på staldbesøg hos grisefarmer Bjarne Nørtoft på Lykkegård ved Ølgod.
En pige kom med et bud som lød på, at soen var drægtig i et år, inden den fik grise.
Svaret er: ”3 måneder, 3 uger og 3 dage” og Bjarne Nørtoft tilføjede med et glimt i øjet: ”Og 3 timer, 3 minutter og 3 sekunder”.
En flok SFO børn fra Børnehuset i Hoven var forleden på besøg hos Grisefarmer Bjarne Nørtoft for at se, hvordan der ser ud inden i en stor grisestald. En forælder i Børnehuset er ansat hos Bjarne Nørtoft og havde fået lov at vise sin arbejdsplads frem for børnene.
På turen ud til gården snakkede børnene noget om, hvilken mad vi får fra grisen – bacon, medister, flæskesteg osv.
Alle børn vidste godt hvordan en gris ser ud og at den lugter – men ikke alle vidste, hvordan den lever og bor i grisestalden.

På gården fik børnene set farestalde, hvor de så små grise blev født. De fik lov til at holde de helt små grise i favnen.
Børnene var også i klimastalde, hvor de lidt større grise bor. Her bliver de flyttet hen, når de ikke mere skal bo sammen med deres so-mor.
I klimastaldene havde grisene legetøj til at bide i og rode med (såkaldt rodemateriale), så de ikke kommer til at kede sig.
Børnene så også en løbestald, hvor søerne bliver insemineret. De så drægtighedsstalde, hvor de gravide søer går. En medarbejder i stalden prøvede at scanne nogle søer, så børnene kunne se grise i maven på soen.
I en stald så vi også en kæmpestor orne. Børnene blev ret hurtig enige om, at den lugtede godt nok på en meget speciel måde.
På turen hjem til Børnehuset gik snakken i bilen - det havde været en sjov og lærerig eftermiddag.