For Karin og Kai Møller Thomsen åbnede engagement i gangsporten vejen til mange oplevelser og venskaber i ind- og udland.

Af Erik Lauritzen

Gangsporten har aldrig været den helt store publikumsmagnet eller den sport, der har trukket de store overskrifter og masser af sendetid i TV. Men takket være talent, træningsflid og stort engagement sørgede Karin og Kai Møller Thomsen for, at gangsporten satte Sdr. Omme på danmarks- og verdenskortet.
Gennem en årrække gik de to sig til en plads øverst på sejrsskamlen ved masser af mesterskaber med undtagelse af OL. Eneste årsag var, at kapgang på det tidspunkt ikke var olympisk disciplin, da de to var aktive.
Derimod har de hentet adskillige danske mesterskaber, europa- og verdensmesterskaber og rekorder. Hvilket en meget stor samling af fyldige scrapbøger vidner om.
Har åbnet mange døre
Rækken af medaljer, pokaler, rekorder og mesterskaber er næsten uendelig, det samme er oplevelserne og venskaberne som sporten har givet dem verden over. Gangsporten har vist dem verden og har åbnet mange døre ude i verden og gør det fortsat – uanset om det er i Berlin, Mexico eller Syd Afrika. For idrætsfolk på højt niveau går ikke sådan i glemmebogen.
-Et godt eksempel herpå var, da vi skulle til Berlin Marathon, så ringede jeg til en gammel træner og straks åbnede han sit hjem for os, fortæller Kai.
Landry har æren
Hun startede i 1964 og han i 1966 – det hele udsprang af den såkaldte ”algang”, som kom til Sdr. Omme omkring 1964.
Men hvorfor kom kapgangen til at blomstre i Sdr. Omme?
-Gangsportens opblomstring i Sdr. Omme kan vi primært takke én mand for, nemlig frisørmester Landry Høj Madsen.
-Jeg husker Sdr. Omme Idrætsforening inviterede til gangprøver og mens vi gik derud ad, cyklede en ældre mand ved siden af og gav os gode råd om, hvordan vi skulle holde armene. Da vi nåede i mål, opfordrede han mig til at komme på stadion ved næste træningsaften. Det var Landry, han havde evnen til at spotte talenter og vide, hvordan han kunne hjælpe dem videre i gangsporten,. Han var fantastisk med sin opbakning og var altid parat med idéer og en hjælpende hånd, husker Karin.
-Desværre er kapgang ikke så populær, som ”dengang”. I dag betyder de mange muligheder, at der er stor konkurrence om de unge – og vi må erkende, at gangsporten har det svært i konkurrencen med de mere reklame- og TV-hotte sportsgrene.
Lokalt betyder ryet fra ”dengang” dog stadig, at gangsporten lever i Sdr. Omme.
Gik i ”sommergummisko”
-I dag er gangsporten, i lighed med alle andre sportsgrene, præget af moderne træningsprogrammer og udstyr, hvor udviklingen er specielle sko er meget markant, forklarer Kai
Han tænker tilbage på, at de første mange kilometer, både til træning og i konkurrence, blev tilbagelagt i ”sommergummisko”.
-Første gang jeg så et par specielle ”gangsko” var under et ophold i Tyskland i 1970’erne, siden er udviklingen gået stærkt og i dag er sko jo en hel videnskab.
Det første mesterskab
Parret har vanskeligt ved at udpege deres største oplevelse med sporten, men som de siger:
-Man husker altid huske den første konkurrence i gummisko og skjorteærmer – og så den fantastiske oplevelse det var at gå på stadion med publikum på.
-Den første guldmedalje ved junior-DM er jo altid noget særligt. Men sporten har givet os mange store øjeblikke.
-Det er stort at vinde, men pulsen er mindst lige så høj, når man oplever en af sine ”elever” vinde, afslører Kai.
Karin husker med glæde tilbage, da hun i 1973 som verdensmester blev modtaget af byen – det var stort.
Kapgang og fængslet
Han har på det nærmeste brugt det halve af sit liv på sporten først som aktiv og siden som forbunds- og landstræner. Så i mange år blev meget andet skubbet til side til fordel for sporten.
-Det eneste vi ikke oplevede som aktive var at deltage i OL – gangsporten var ganske enkelt ikke på det olympiske program, det kom først senere. Men jeg oplevede det som forbunds- og landstræner i 2004. Det var min sidste store opgave for forbundet.
Sporten har givet de to mange rejser i ind og udland, men lige meget hvor de kom i landet og fortalte, at de var fra Sdr. Omme, så oplevede de, at byen var kendt for to ting - statsfængslet og gangsporten.
-Så ingen var i tvivl om, hvor i landet vi kom fra, fortæller Karin.
Hun fortæller også, at lokale kapgængere har været skyld i at fængslet blev alarmeret. Meldingen gik nemlig på, at nogen havde set en person i nærheden af fængslet i en meget hastig gangart. Men her var blot tale om en lokal kapgænger på træningstur.
Talent og vilje
Som al anden sport på højt plan handler kapgang om masser af træning og viljen til at fortsætte – længe efter, at det er begyndt at gøre ondt.
-Her er tale om en individuel sport, hvor det handler om at få mange tusinde kilometer i benene for at nå toppen. For selvom du har træningsprogrammer og en træner i ryggen, er det viljen, udholdenheden og de mange ensomme træningskilometer, der afgør, om du når toppen, forklarer Kai
Motion og socialt samvær
Som aktive sportsfolk gennem mange år kan man ikke sådan bare sige farvel til det at motionere, så et par gange om ugen finder de løbeskoene frem for enten at løbe eller gå en tur. For Karin var målet oprindelig at løbe en marathon, men en brækket ankel satte en stopper for dette – men som hun siger, mindre kan også gøre det.
-Efter mange år med en individuel sport på højt plan handler det nu mere om motion og socialt samvær, understreger Kai. Men samtidig fortæller han, at han til april deltager i Berlin Marathon, hvor han sammen med 11 andre løbere deler marathon-distancen. Nævnes skal det også, at han er aktiv i gangsportens oldboys-konkurrencer på landsplan.
Gangsporten ligger ham så dybt i blodet, at han ikke sådan bare kan stå af.
Som det fremgår han gangsporten fyldt rigtig meget i familien Thomsens liv – og naturligt nok har både datteren og sønnen gået i forældrenes fodspor, hvor han har gået sig til DM, mens hun på et tidspunkt valgte gangsporten fra til fordel for dansen på højt niveau.