Hele verden er total forandret, vi har fået en helt anden livsførelse. Mange arrangementer, fester, rejser, butikker, skoler og mange andre ting har været lukket ned. Hele samfundet er hårdt ramt, økonomien er lammet. Tusindvis er blevet ledige, og mange er sendt hjem med lønkompensation Hvis vi for 2 måneder siden havde sagt, at Danmark og hele verden har en tilstand, som den vi oplever lige nu var der sandsynligvis ikke mange, der havde set det komme. Jeg er faktisk stolt af den håndtering, som regeringen og hele folketinget har gennemført. Det har været en kontrolleret indsats, som har medført at sundhedsvæsenet har haft en kapacitet, som kunne holde os på den grønne bølge, som er vist mange gange. Her i Danmark er vi privilegeret af at have en stats økonomi, som er så robust, at den kan tilføre mange forskellig hjælpepakker til kultur, fritidslivet og erhvervslivet.
Jeg er også stolt af hele vores samfund. Vi har ændret mange ting, vi giver ikke hånd til hinanden, der er ingen krammer og der holdes god afstand til vores medborgere. Vi har formået at stoppe smittekilder. Vi spritter og vasker hænder til den store guldmedalje. På mit arbejde sidder vi og spiser vores mad ude på værkstedet med god afstand til hinanden. Desværre bliver vi presset på den sociale del, der er mange, som sidder alene og er bekymrede for fremtiden. Her har vi alle en opgave, vi kan stadig mødes i mindre grupper med afstand og heldigvis er telefonen også opfundet.
Vi er nu kommet der til, hvor Danmark skal til at åbne dørene til institutioner, skoler, butikker og meget andet. Det er tvingende nødvendigt, at det sker under velovervejede vilkår, som tilpasses de rammer, der er på de enkelte lokationer. Vi skal have gang i vores økonomi igen. Jeg vil gerne slå et slag for, at vi alle handler lokalt. Jeg ønsker, at vi stadig har de butikker og erhvervsdrivende vi har i dag, og de også er i gang om et år, når vi sandsynligvis er kommet på den anden side af corona krisen og forhåbentligt har en vaccine til vores udsatte borgere.
På den kommunale bane holder vi stadig møder på skype. Det er en mulighed, men jeg foretrækker bestemt, at vi mødes og forhandler med hinanden. Vi er i gang med budget 2021. Der er altid udfordringer, alle kan bruge mere, men det er ikke det, der er lagt op til, tværtimod har vi en opgave, sidste år havde vi et overforbrug på over 20 mil. kr., som der arbejdes med at nedbringe i dette år. Og det er her, vi har en opgave at tilpasse serviceudgifterne til de rammer, der er sat fra Kommunernes Landsforening og regeringen. Vi har på nuværende tidspunkt nogle ubekendte faktorer. De økonomiske konsekvenser som coronaen har skabt og vil skabe i fremtiden. Der næst er der usikkerheden om hele udligningsreformen vil det påvirke kommunens økonomi og i hvilket omfang. Det videre forløb er, at der i fagudvalgene vil være budgetdrøftelse i maj og juni. Det opsamlede materiale fra udvalgene bliver behandlet frem til midt august, hvor det fremlægges. Det første budgetseminar er d. 31. august og det 2. budgetseminar er d.23. september. D. 6. oktober er 2. behandling i byrådet og hvor det endelige budget 2021 forhåbentlig bliver godkendt.

Pas på jer selv og hinanden.

Med venlig hilsen
Kurt Jensen
Medlem af Billund Byråd for Socialdemokraterne
Tlf. 29638364