Ved knudepunkt ’K’ har cyklisterne to valgmuligheder. Foto: Marco Berends.

Det skal være nemmere at opleve naturen:
Om nogle år kan vi komme ud og opleve naturen på en helt ny måde – på cykel, til fods og på vandet. Et pilotprojekt baner vejen for et nyt nationalt knudepunktsnetværk, hvor man selv kan planlægge sin rute: Hvor lang skal turen være, hvad skal vi opleve i dag? I første omgang bliver nettet designet til cyklisterne, og Sønder Omme er ét af de fire steder i landet, hvor man allerede nu kan cykle en tur og afprøve netværket. Det er en oplagt mulighed for at få en god oplevelse i efterårsferien.
”Målet med projektet er at give flere mennesker nem adgang til alt det, Danmark har at byde på,” fortæller Marco Berends, der er projektleder hos Dansk Cykelturisme. ”Vi vil inspirere alle til at komme ud og opleve naturen i fritiden – både de lokale beboere, de danske turister og de udenlandske gæster."

Mere frihed til borgere og turister
En af samarbejdspartnerne i pilotprojektet er Billund Kommune, hvor vej- og trafikplanlægger Kristian Lynge Dahlgaard har store forventninger til det nye netværk: "Vi tror på, at knudepunktsnetværket kan hjælpe endnu flere til at opleve naturen i og omkring Sønder Omme. Med de afmærkede stier og veje bliver det nemmere for både turister og lokale borgere at finde nye, spændende ruter."
Bevæg dig punkt for punkt
I det nye netværk skal man ikke bevæge sig fra A-B, men kan planlægge sin egen tur, kort eller lang. Mulighederne er nærmest uendelige: De mest naturskønne strækninger bliver bundet sammen med knudepunkter, hvor man frit kan vælge, i hvilken retning man skal fortsætte. Undervejs bliver man guidet med skilte og kort, og en digital planner er også på tegnebrættet.
Klar til at komme af sted?
Marco Berends håber, at mange vil bakke op om projektet, pumpe cyklen og teste netværket i området mellem Grindsted og Sønder Omme: ”Vi har brug for feedback, så vi kan designe netværk og skiltning til dem, der faktisk skal bruge det i hverdagen og i ferierne.”

Man kan downloade kort over testområdet på knudepunkter.dk/kort
og give feedback på cykeltur.net.