Bodil Jørgensen fotograferet samen med Martin Schacks trio.

Aktive Kvinder i Sdr. Omme har gjort lidt af et kup.
Det er lykkedes for den lokale forening at hyre skuespiller Bodil Jørgensen der, akkompagneret af Martin Schacks trio, vil underholde med forbudte sange fra besættelsesårene.
Sange der blev censureret ud af den Den Blå Sangbog i 1864 og 1920.
Bodil Jørgensen og Martin Schacks Trio kommer til byen i oktobe rmåned.

Historierne om grænser, sorg og længsel fortælles og synges med Bodil Jørgensens register af følelser, indlevelse, kærlighed og humor.
En genforeningsfejring med “kant”, som skuespilleren selv udtaler.
Bodil Jørgensen kører hele registeret frem i anledning af 100 års jubilæet for Genforeningen.
Der er tale om en forestilling hvor ord og musik sammen belyser en tid som har været afgørende for vores selvfølelse som danskere i dag.

“De Forbudte Sange”
Bag overskriften gemmer der sig et af de mere kuriøse kapitler i Danmarkshistorien. Danmark blev ved slaget ved Dybbøl reduceret med en tredjedel. Selvfølelsen fik et knæk og sorgen var til at få øje på.
Fra at have været et land med flere kulturer og sprog samledes man nu om det der var tilbage, og sproget fik gennem de danske sange stor betydning i kampen for ny identitet. Specielt i det tabte land blomstrede sangkulturen både ved offentlige møder og i private hjem.
Den tyske statsmagt begyndte at opfatte de dansksindede sange som protester mod den nye orden og censurerede sangene hvoraf mange blev forbudte at synge.
På den måde opstod der hvide sider i Den blå Sangbog, forløberen til Højskolesangbogen.
De fleste af sangene kendes af alle og læres fra barnsben, andre lever en mere perifer tilværelse men er ikke af den grund mindre interessante.
I anledning af 100 årsjubilæet for Genforeningen bliver det nu muligt at opleve de forbudte sange
Bodil Jørgensen vil på scenen fortælle om historien og vinkle de enkelte sange med anekdoter og foredrage sangene på en måde der vil efterlade et varigt minde i publikums erindring.