-Lunefuld, siger folk. Ikke til at stole på. En dum måned. Forår med blå himmel, lunhed og sol det ene øjeblik. Nattefrost, regn og kulde det næste. Nej, april er en træls måned…
Sådan har jeg det ikke. April er, alt andet lige, nok min yndlingsmåned. Sådan har det ikke altid været. Men sådan er det blevet.
En gang holdt jeg meget af oktober. Med den første nattefrost. Den krystalklare luft, skønheden i naturens farver. De røde, gule blade. Den sødmefyldte duft af rådnende plantedele. Jeg var dybt fascineret af efteråret.
Måske har det noget med alder at gøre. Flere af mine venner har oplevet samme forandring. At de med alderen bliver stedse mere glade for foråret. For efter det smukke efterår venter vinteren….
Sådan er det for naturen.
Og for mennesker, som er en del af denne natur.
Med april kommer de dage, hvor man kan få dejlige oplevelser med fluestangen langs Jyllands vandløb.
Det er i april, man kan køre fra Fyn om morgenen, med en god madpakke og en termokande med stærk kaffe – fiske en hel dag ved Skjern eller Omme å – og komme hjem om aftenen og være træt på den rigtige måde.
Man er rød i hovedet, prisen for sol og vind! håndledene er ”svedne” af solen og vinden, så de gør ondt i et par dage. Men sæsonen er i gang. . Det starter i april. Og den 16. i måneden begynder laksefiskeriet. April er en dejlig måned. Blandt mine bedste minder er en aprildag ved Omme Å, mellem Langelund og Omvrå, hvor jeg sammen med min far havde en uforlignelig dag. Seks pæne stallinger, landede vi, alle forsvarlige ”blåmænd”. En prægtig fisk. Det er synd, så få danskere har lejlighed til at opleve smagen af friskfanget stalling. Det er en spise for konger. Mens vi fiskede, trak store haglbyger hen over engene. Vinden ruskede og gjorde det svært at levere gode kast, men vi brugte vådfluer, så det gik.
Ind imellem holdt bygerne op, og solen kom frem. Den hang gul og livsglad og skinnede ned over mægtige engdrag, gennem næsten store skyer. Dramatisk, smukt. Og stort.
Det er mange år siden. Far er længst blevet til et minde. Den dag ved svingene nedenfor Langelund var han begyndt at få lidt vrøvl med det ene knæ. Han måtte gå forsigtigt i det ujævne terræn.
Den 19. april kommer min søn på besøg. Så tager vi på den årlige laksetur til Skjern Å. På grund af lidt vrøvl med det ene knæ må jeg træde forsigtigt i det ujævne terræn.
Slægt skal følge slægters gang. Også helt bogstaveligt. Jeg vælger mig april.