- Gå en tur med museets krigsmindeguide

Under corona-krisen er mange sendt hjem fra arbejde, vi holder afstand til hinanden og mødes om nødvendigt ikke indenfor. Men lokalhistorien kan skabe fællesskaber ud fra fælles interesser – også på afstand. Derfor vil Billund Kommunes Museer gerne rette fokus på museets krigsmindeguide. Krigsmindeguiden udkom i en 2. udgave med den hensigt at kunne udbrede fortællingen om 2. Verdenskrig. Mindesmærkerne står rundt omkring i Billund Kommune og beretter hver især vigtige historier om personer og begivenheder under besættelsen netop i vores lokalområde.
2. Verdenskrig og besættelsen er den periode i danmarkshistorien, der har givet anledning til flest mindesmærker i Danmark. Mindesmærkerne hædrer i høj grad modstandsbevægelsen og de allierede flyvere, der styrtede ned i Danmark. Det er almindeligt, at der hører en mindekultur til et mindesmærke som for eksempel kransenedlæggelser. På den måde opretholdes en fælles erindring om personen eller begivenheden og mindet sikres for fremtiden. Det kan vi i disse tider ikke mødes om, vi kan hver især huske historien og bruge den til at bearbejde nutiden. Krigsmindeguiden minder os om vores fælles historie, identitet og ophav i en krisetid ikke helt ulig den, vi befinder os i i dag.
Besættelsen og coronaen
Coronapandemiens lockdown af Danmark er blevet sammenlignet med besættelsen af Danmark fra 1940-1945, hvor danskerne i perioder blev pålagt udgangsforbud. En af grundene til, at besættelsen fortsat er omdrejningspunkt for nye fortolkninger og diskussioner er, at der ikke siden har været en historisk hændelse i Danmark, der har kunne ændre vores fælles forståelse af, hvad vores samfund er, kan, og skal. ”Corona-krisen kan meget vel være den næste historiske
hændelse af en sådan signifikans. Derfor opstod der dengang – som nu - personlige erindringer, der viste den enkelte danskers opfattelse af besættelsen.” fortæller museumsinspektør Anna Louise Siggaard. Og fortsætter: ”Den 9. april for 80 siden måtte samfundet også ændre sig. Mørklægning blev påbudt samme aften. Vi har en erindring på museet fra en fem-årig under besættelsen, der beretter om Bussemanden, der herskede i mørket ude på gården. Han vidste ikke hvem eller hvad det var, men vidste, at Bussemanden eksisterede og hang sammen med mørklægningen. Det siger lidt om, hvordan børn kan opfatte krisetider. Hvordan de forstår det. Man kan derfor bruge besættelsen som læring. Lad os lære af vores egen historie. Det kan krigsmindeguiden hjælpe til. Den kan hjælpe til at tage en snak med ungerne om, hvad det var og hvad der er nu.”

Krigsmindeguiden kan downloades i pdf eller som App
I disse dage sender vi sammen med bestyrelsen i Besættelsessamling Grindsteds Venner, krigsmindeguiden af sted til alle medlemmerne (ca. 200 stk.) med en hilsen om, at vi stadig er her, vi arbejder stadig med at få besættelsessamlingen frem i lyset, og at vi håber, de vil bruge guiden både som minderig læsning, men også som grobund for nye gåture og ruter i lokalsamfundet – alt sammen med lokalhistorien som afsæt. På den måde underbygger vi fastholdelsen af et eksisterende fællesskab, vi forsøger at fjerne fokus fra bekymringer hen på noget andet, og vi opfordrer til at aktivere både fysiske og mentale tilstande.
Udleveringsteder med krigsmindeguiden er desværre lukket, men guiden kan findes i folderformat og downloades online på museets hjemmeside ganske gratis. Og den kan – også gratis – hentes til telefonen i appen Useeum, som kan downloades til både iOS og Android. Inde i appen skal du blot søge på ’Billund Kommunes Museer’.
Begge versioner indeholder kort, så man nemt kan finde mindesmærkerne. For hvert mindesmærke har vi fortalt historien om det enkelte mindesmærke, den lokale historie, der hører til mindesmærket og den nationale eller internationale historie under 2. Verdenskrig, der relaterer sig hertil. Man skal derfor forestille sig, hvordan man dykker længere og længere ned i den helt specifikke historie, der knytter sig til mindesmærket. I app’en er der endvidere en række introduktionsfilm.
Krigsmindeguiden er lavet i samarbejde med Grindsted Arkivet, Besættelsessamling Grindsteds Venner og Hærhjemmeværnet Distrikt Sydøstjylland.